Dr. Thomas Narbeshuber

CEO

BASF SE

A beton a második leginkább használt alapanyag Földünkön, és jelen tudásunk szerint nem is létezik más építőipari anyag, ami globális szinten a helyére léphetne. A beton előállításához használt cement gyártási folyamata viszont elképesztő mértékű energiát követel: a világ CO2-kibocsátásának 8 százalékáért ez tehető felelőssé. A BASF Green Sense technológiája nem csak erre a kérdésre lehet válasz, de az építőipar több sürgető kihívására is megoldást kínál: a nagymértékű energiahasználat, az üvegházhatást okozó gázok ipari méretű kibocsátása és a finompor-emisszió is csökkenthető a használatával. A Green Sense Beton Technológia nem pusztán egy újabb betonfajta, hanem egy rendszer, ami biztosítja, hogy az építkezés céljainak maximálisan megfelelő, de a környezeti érdekeket leginkább figyelembe vevő keverék álljon elő. Egy nagy irodaépület építése során a Green Sense Technológia alkalmazásával akár több ezer tonna CO2 egyenérték megtakarítható a hagyományos betonkeverékekkel szemben.

Green Sense Beton Technológia

Iparág: Vegyipar

Teljesítés éve: 2013

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A beton előállításnak gyártási folyamata a világ CO2-kibocsátásának 8%-ért tehető felelőssé. A Green Sense Beton Technológia nemcsak erre nyújt megoldást, hanem az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására és a finompor-emisszió csökkentésére is. Emellett az Öko-Hatékonyság Analízis programmal számszerűsítjük a technológia környezeti és gazdasági hasznát, ami egy bölcsőtől-sírig tartó elemzés, az alapanyagok kitermelésétől egészen a beton előállításáig.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A beton a második leginkább használt alapanyag a Földön, és jelenleg nem ismerünk más alapanyagot, ami a helyére tudna lépni globálisan. Az innovatív Green Sense Beton Technológia lehetőséget nyújt az előállítóknak profitjuk növelésére, hogy környezet- és felhasználóbarát terméket szolgáltassanak a vállalkozóknak, és ezáltal pozitív hatással lehessenek a környezetre.

Eredmények és hatás

Az fő eredményeket 3 pontban lehet összesíteni:

  • Olyan betonkeverékek előállítása, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak újrahasznosított alapanyagokat
  • A karbon-lábnyom és az épületek környezeti hatásainak csökkenése
  • Az épületek életciklusának növelése

A Green Sense Beton Technológia például 15.800 tonna CO2, 25.400 megawatt-óra energia kibocsátásának és 504 tonna fosszilis energiának a megtakarításához vezetett a New York-i One World Trade Center építésekor. Egy másik előnye az üzembe helyezéshez köthető zaj csökkentése az építkezési területeken. Mivel az adalékanyagok magas folyékonyságot és öntömörödő tulajdonságot okoznak, így feleslegessé vált a beton rezgéssel történő tömörítése. Ez pedig drasztikusan csökkentette a zajkibocsátást.

Fenntartható hozzáállásunkkal erősítjük a beszállítók és fogyasztók tudatosságát, és formáljuk a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásukat.