Czigány Tibor

CEO

Syngenta Kft.

Termőföld és víz  – két olyan természeti erőforrás, melyben gazdagnak tűnik Magyarország. Ugyanakkor a klímaváltozásból eredő kockázatok, a szélsőséges csapadékeloszlás, egyes mezőgazdasági gyakorlatok komoly kihívás elé állítják a teljes agrárszektorban dolgozókat, hogy miképp biztosítsuk ezt a gazdagságot a jövőben is. Egy olyan komplex rendszert dolgoztunk ki, amelyben a mezőgazdasági termelőket és működésüket leginkább befolyásoló érintettjeiket fogjuk közre, hogy megosszuk egymással tudásunk, tapasztalatunk és terjesszük a talajkímélő mezőgazdasági módszereket. Ezáltal pedig célunk a hazai mezőgazdaság versenyképességének erősítése. Az első két évben 70.000 hektár szántóföldi területet képviselő termelői kör csatlakozott kezdeményezésünkhöz. Nemcsak a termelők szakértelme, de egyenesen a profitjuk is nőtt. Mindeközben pedig csökkentek a talajpusztulási folyamatok, a talaj termékenysége fennmarad, majd néhány évtized alatt javul is. A csapadékvíz a talajba szivárog, és onnan felvehető a növények számára, ami csökkenti a mezőgazdasági termelés klímakockázatát.

Contivo program

Iparág: Mezőgazdaság

Teljesítés éve: folyamatban

Víz


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A vízhasznosság javítása, a vízellátás biztosítása érdekében alkalmazkodás a vízviszonyokhoz és a folyamatosan változó időjárási körülményekhez

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Contivo program egy komplex technológia- és szerviz-szolgáltatás az árutermelő mezőgazdasági termelők számára. Alapja a talajkímélő mezőgazdasági módszerekre való áttérés támogatása, terjesztése; a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságának és jövedelmezőségének növelése. A programmal elérhetővé teszünk hasznos szakmai ismereteket, amelyek segítik a termelékenység növekedését, de egyúttal fenntarthatósági célokat is szolgálnak. Összességében egy tudásmegosztó, együtt gondolkodó, inspiráló platform, amely a hazai mezőgazdaság versenyképességét hivatott javítani, fenntartható megoldások implementálásával.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Erősíti a Syngenta és a mezőgazdasági termelők közötti kapcsolatokat és a termelők elkötelezettségét a vállalatunk és a partnereink termékei, szolgáltatásai iránt. A termelőkkel közös technológia fejlesztés során a Syngenta visszajelzést kap a cég termékeiről és a valódi igényeknek és lehetőségeknek megfelelően tudjuk fejleszteni. Stabil, hosszú távú vevői kapcsolatok lehetőségét adja a platform.

Eredmények és hatás

A termelői profit is növekedett és a termelők szakismeretei is. A Contivo termelői csoport megosztja egymással a tapasztalatait, jó mezőgazdasági gyakorlatát. Az első két évben 70.000 hektár szántóföldnyi területet képviselő termelői kör csatlakozott. Társadalmi, környezeti eredményként csökkennek a talajpusztulási folyamatok, a talaj termékenysége fennmarad, majd néhány évtized alatt javul is. A csapadékvíz a talajba szivárog és onnan felvehető a növények számára, ami csökkenti a mezőgazdasági termelés klímakockázatát – ezek mellesleg az európai irányelvekkel is megegyeznek. Mindezen eredményeket kísérleti módszeres kutatás támasztja alá, mely a talajra gyakorolt és a talaj vízháztartására gyakorolt hatásainak mérését jelenti. Ily módon figyelemmel követjük a fejlődést, s az eredményeket a termelőkkel is megosztjuk.