Lakatos Sándor

ügyvezető igazgató

Inest Nonprofit Kft.

Hitvallásunk: papírból papírt. Az Inest üzletpolitikája kiemelten fontosnak tartja a vállalatok társadalmi szerepvállalását és a környezetvédelmet. Célunk, hogy az irodákban keletkezett papírhulladékot begyűjtsük és újrahasznosítsuk, vagyis, hogy papírból újrapapírt készítsünk, ezáltal védve a környezetünket.”

Az irodai papír körforgása

Iparág: Üzleti szolgáltatások

Teljesítés éve: 2008 és folyamatos

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Áttérés az alacsony karbon-felhasználású gazdaságra és energiatakarékosság, ipari energia hatékonyság, tiszta, környezetkímélő technológiák és a termékek és szolgáltatások életciklus alapú fejlesztése révén

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

Cégünk a ’papírból papírt’ alapelv szerint dolgozik azon, hogy az irodai papírhulladék újrapapírként folytassa életútját. Ehhez kapcsolódóan hoztuk létre a Fenntartható Papírgazdálkodási Programunkat, mely egy komplex megoldás az irodai papírhulladék begyűjtésére, majd újrahasznosítására.

A folyamat első lépéseként FSC minősítéssel ellátott irodai fénymásolópapírt biztosítunk partnereink számára, ami környezettudatos és egyben költséghatékony megoldást jelent a partnereink számára. Ezt követően az iratmegsemmisítés a biztonságos iratkezelés alapelveinek figyelembevételével, a leválogatott papírhulladék pépesítése következik. A pépesítés folyamán gépi technológiával a papírmasszából leválasztásra kerülnek a nem újrahasznosítható alkotóelemek, majd a papírmassza őrlésre kerül. Az őrölt papírmasszából préselést és szárítást követően papírtekercsek gyártására kerül a sor. A legyártott papírtekercs az újrapapír termékek (pl. zsebkendő, egészségügyi papír) alapanyagaként szolgál, azaz papírhulladékból újrapapírt gyártottunk. A program lényege tehát, hogy a papír egyfajta körforgásba kerül, mellyel csökkentjük a környezet terhelését, és a keletkező hulladék mennyiségét.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Mivel az újrahasznosítással a papírhulladék mennyiségét minimálisra csökkentjük, költséghatékony és környezetbarát megoldást biztosítunk.  Számításaink szerint a programunk éves szinten akár 15-20 %-os megtakarítást eredményezhet partnereinknél, ami kiemelkedő arány. Ehhez hozzájárul az, hogy az újrapapír gyártásához negyedannyi víz kerül felhasználásra, mint a hagyományos papírgyártáshoz, valamint a papírgyűjtésből származó hulladékpapírból feleannyi energiával lehet papírterméket előállítani, mint cellulóz felhasználásával.

Eredmények és hatás

Az általunk begyűjtött papírhulladékból többek között olyan háztartás-higiéniai környezetbarát papírtermékek készülnek, mint a 100%-ban újrapapír zsebkendő, egészségügyi papír, háztartási papírtörlő. Ilyen jellegű termékek forgalmazásával foglalkozik anyavállalatunk a Nova-Papír Zrt. Szeretnénk a teljes ellátási láncunkra vetítve elmondani magunkról: hogy legalább annyi papírhulladékot begyűjtünk és újrahasznosítunk, amennyit értékesítünk. Ezt 2015-re már sikerült is megvalósítani és azóta fenntartani.

Tevékenységünk által kevesebb papírhulladék kerül a kommunális hulladék közé, ezáltal csökkenthetjük a vállalatok kommunális hulladék szállítási költségét. További előnye, hogy a begyűjtött papírhulladék nyersanyagként kerül újrahasznosításra, és ezáltal kevesebb fa kerül kivágásra a papírgyártáshoz. A dolgozók papírgyűjtési aktivitásán keresztül programunk segíti a vállalatokat a környezettudatos szemlélet megértésében, megvalósításában.