Dr. Thomas Narbeshuber

CEO

BASF SE

A felelős beszerzés egy kritikus pont a fenntartható termékek és szolgáltatások vonatkozásában. A BASF is felelős azért, hogy alapanyagait, erőforrásait fenntarthatósági szempontok szerint optimalizálja, továbbá ügyfeleinek igényeivel összhangban közös felelősségről is beszélünk. Éppen ezért ösztönözzük vevőinket, hogy fenntarthatóbb terméket válasszanak, és tesszük számukra lehetővé, hogy az alapanyagok kapcsán kiváltsuk a fosszilis tüzelőanyagokat megújuló erőforrásokkal. Vagyis a klímabarát intézkedés felelősségét teljes értékláncunkban nyílttá tesszük.

Anyagegyensúly-rendszer megújuló alapanyagokkal

Iparág: Vegyipar

Teljesítés éve: 2013

Klímaváltozás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

Az egy főre vetített üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése klímabarát közlekedés és épületek révén, valamint a megújuló energia arányának 15%-ra növelése a bruttó végső energia-felhasználásban

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A TÜV SÜD-del szorosan együttműködve a BASF SE kifejlesztette az innovatív anyagegyensúly eljárást a megújuló nyersanyagok felhasználására vonatkozóan. Ez a megoldás lehetőséget nyújt arra, hogy a BASF-nél létező integrált termelési rendszerben megújuló forrásokat használjunk fel, kiváltva fosszilis tüzelőanyagokat. A program egyik eleme, hogy a biomasszát – például biogáz vagy bio-benzin formájában minősített fenntartható termelésből – alapanyagként használjuk fosszilis erőforrások helyett az értéklánc elején, s ezáltal partnereink fenntarthatóbb termékeket vásárolnak és hozzájárulnak rajtunk keresztül a megújuló energiaforrások arányának növesztéséhez.

Mi az üzleti kapcsolódás?

Bárki, aki ilyen módszerrel előállított terméket vásárol, biztos lehet abban, hogy a BASF SE az előállításakor megújuló nyersanyagokat használt fel fosszilis energiaforrások helyett. A vásárló igényeitől függően 25 és 100% között lehet a fosszilis energiaforrást megújulóval helyettesíteni. A vevő haszna, hogy a készítmény és annak minősége változatlan marad. Alaptevékenységünkben, már létező termékeink előállításának folyamatát fejlesztettük így a felelős beszerzés kérdéskörén keresztül.

Eredmények és hatás

A TÜV SÜD által BASF SE termékekre kiadott tanúsítványok, például szuper-abszorbensekre, műszaki műanyagokra, diszperziókra stb. Emellett pedig a teljes értéklánc felülvizsgálatát végzik el minden évben magas minőségi követelményeknek megfelelve. Ez a beszállítóknak és vevőknek is biztosíték, hogy a fenntartható alapanyagok felhasználására törekszünk és megoldásaink valósak.
Termékeinkkel és megoldásainkkal ezáltal a felelős beszerzés koncepcióját értékláncunkon belül osztott felelősségi körrel kezeljük, növelhetjük a megújuló energiaforrások felhasználási arányát.