Török László

CEO

Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Lehetünk igazságosak, attól még nem biztos, hogy az elegendő az esélyegyenlőséghez. Akik hátrányos helyzetűek a munkaerőpiacon, sokszor nem is tudnak élni munkáltatók által egyenlőnek hitt lehetőségekkel. Éppen ezért fokozott felelősségünk van az integrált foglalkoztatás, a rehabilitáció előmozdításában. A megváltozott munkaképességű munkatársaink jelentős hozzáadott értékkel bíró kollegáink, akik bár a foglalkoztatásban hátrányos helyzetűek, de a munkavégzés során már teljes értékű csapattagok. Éppen ezért érdemes rugalmas hozzáállással és intézkedésekkel közelíteni a másság irányába, mert egy vállalat csak gazdagodni tud tőle – így van ez a Fogyatékosság-barát Munkahely elismeréssel is bíró Grundfos-nál is.

A megváltozott helyzet csak rugalmasság kérdése

Iparág: Gyártás

Teljesítés éve: 2014

Foglalkoztatás


Milyen makroszintű fenntarthatósági kihívás megoldáshoz járul hozzá?

A hátrányos helyzetűek teljes értékláncra kiterjedő integrált foglalkoztatásának növelése a népességben betöltött arányukat megcélozva, különös tekintettel a fiatalokra és kisebbségekre

További célok amihez hozzájárul:

Mi a megoldás?

A Grundfos a világ vezető szivattyúgyártójaként alapítása óta elkötelezett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása iránt. Ehhez egy egyedülálló gyakorlatot dolgoztunk ki, mely rugalmas hozzáállással igyekszik motiválni a megváltozott munkaképességű alkalmazottakat, és számukra belső fejlődési- és karrierlehetőségeket is kínál. Igyekszünk a humán erőforrás menedzsment minden folyamatában (toborzás, kiválasztás, képzés, karriermenedzsment stb.) ügyelni nem csak az egyenlő bánásmódra, de a rendelkezésre álló lehetőségek és eszközök segítségével kiegyenlíteni a hátrányos helyzetüket, hogy esetükben valóban létező esélyekről lehessen szó a munkaerőpiacon. Társadalmi szerepvállalásunk részeként pedig folyamatosan törekszünk a nyílt munkaerő-piaci rehabilitációs foglalkoztatás népszerűsítésére.

Mi az üzleti kapcsolódás?

A megváltozott munkaképességűek alkalmazásának számos előnyét megtapasztaljuk nap, mint nap, mely elsősorban elfogadó és rugalmas szervezeti kultúránk fenntartásában játszik kiemelkedő szerepet. Emellett értékteremtő tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak cégünk eredményességi mutatóihoz. Célunk a foglalkoztatás jövőbeni bővítése, újabb lehetőségek megteremtése a célcsoport tagjai számára. A foglalkoztatási modell megvalósítása során emellett aktív kooperáció alakult ki a termelési osztályokkal, a HR-osztállyal és az épület-karbantartással. Szoros együttműködést sikerült létrehoznunk továbbá más munkáltatókkal, civil és állami szervezetekkel is: részükre a mai napig gyárlátogatásokat szervezünk, konferenciákon mutatjuk be rehabilitációs részlegünket, valamint (többek között) a munkaerő-toborzásban támogatjuk egymás munkáját.

Eredmények és hatás

Jelenleg több mint száz munkatársat alkalmazunk, elsősorban gyártósori operátorként. Az elmúlt években szellemi területen is ki-, valamint átalakítottunk egyes munkaköröket (összesen négyet), melyeket ma már megváltozott munkaképességűek töltenek be. Eredményességünk fontos mutatószáma a munkatársi elégedettség és a beadott álláspályázatok száma is. A megváltozott munkaképességű alkalmazottaink körében a dolgozói elégedettség és cég iránti lojalitás magas, mely összefüggésbe hozható a számukra biztosított számos lehetőséggel. Az Aon Hewitt 2013-as Legjobb Munkahely Felmérésén a rehabilitációs csoport munkatársai a vizsgált elkötelezettségi mutatókon a céges átlagnál magasabb értékeket jelöltek meg. Mind a kiépített intézményi kapcsolatok, mind az elégedett munkavállalók hozzásegítik a Grundfost ahhoz, hogy a régió szintjén vonzó munkáltató hírében álljon a megváltozott munkaképességű álláskeresők és munkavállalók körében. Ezt is bizonyítja, hogy 2015-ben a rehabilitációs részlegre beadott közvetlen jelentkezések száma eléri az összes jelentkezés számának a felét.