Cselekvés

Átmenet az alacsony karbonkibocsátású gazdaságba

A BCSDH és tagvállalatai 2016-ban a Klímaváltozásra fókuszált. Több mint 50 civil, tudományos és vállalati szakember, első számú vezető bevonásával megfogalmazta ajánlását a klímaváltozással kapcsolatban. Az üzleti szektor és érintettjei számára is meghatározásra kerültek azok a változtatási igények, üzleti megoldások, amelyek révén hatásosan növelhető az üzleti szektor pozitív hatása a klímaváltozás terén.

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a klímaváltozás kapcsán:

 1. Klímaváltozással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek stratégiai elemzése és akcióterv
  készítése
 2. Karbonlábnyom-számítás számítás bevezetése, eredmények rendszeres elemzése és
  akcióterv készítése, a szén-dioxid-kibocsátás hatékony csökkentése
 3. Termékek és szolgáltatások felhasználása során szükséges energiafelhasználás és/vagy
  szén-dioxid-kibocsátás azonosítása és a fogyasztók/vevők szemlélet- és magatartásváltoztatása
 4. Munkatársak szemléletformálása

A BCSDH és a tagvállalatok közös célja, hogy az Action 2020 Magyarország keretében kiterjesszék és láthatóbbá tegyék az üzleti szektor pozitív hatását a fenntartható fejlődés kapcsán, 2016-ban a klímaváltozás vonatkozásában kezdjék meg a cselekvést.

A klímaváltozás hatásai már minden vállalat üzleti sikerességét befolyásolják. Ezért elsődleges fontosságú, hogy a vállalatok a klímaváltozással kapcsolatos kockázatokat és lehetőségeket feltárják és beépítsék stratégiájukba és tervezésükbe. Ez az elemzés rövid, közép- és hosszú távon is vizsgálja a termékeket, szolgáltatásokat, minden üzleti területet, technológiai folyamatot, a teljes ellátási láncot és a kommunikációt is. A klímaváltozás nem csak fenyegetést jelent, hiszen a sikeres vállalatok nem csak alkalmazkodnak a változáshoz, hanem formálják azokat.

Az alacsony karbonkibocsátású gazdaságra való áttérés sikere a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldások kialakítása, terjesztése, a paradigmaváltáson alapuló üzleti modellek megerősödése. Minden cég érintett a klímaváltozásban és pozitív irányban befolyásolhatja azt! Az alacsony karbonkibocsátású gazdaságra való áttéréshez egyszerre szükséges a káros kibocsátások csökkentése és a változásokhoz történő innovatív alkalmazkodás.

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor érintettjei számára

 • Holisztikus szemlélet terjesztése az oktatásban, energiatudatosság, ökológia és jóllét tanítása.
 • Energiahatékonysági támogatások nyújtása az egyéni érdekeltség megteremtésével lakossági és szervezeti/vállalati szinten egyaránt.
 • Klímabarát energiamix kialakítása az országban, ennek érdeké- ben lebontani a megújuló energiák terjedésének akadályait.
 • Közlekedéssel vagy építészettel kapcsolatos új beruházásoknál és ezek támogatásánál szigorú klímaváltozási szempontok érvényesítése.
 • Zöldbeszerzés magas szintű megvalósítása minden szervezetnél.
 • A szakmai döntések során biztosítani az érdekelt és érintett felek valódi részvételét, bevonását, a párbeszédet, minimalizálni a korrupciót és egyéb egyéni érdekeltségek befolyását annak érdekében, hogy valóban szakmailag megalapozott, konszenzusos hazai intézkedések születhessenek a klímaváltozással kapcsolatosan.